Toneelgroep Voorschoten

De vereniging Toneelgroep Voorschoten bestaat al sinds 1965. In die tijd zijn talloze eenacters, jeugdtoneel stukken en avondvullende producties ten tonele gebracht. Soms met een bezetting van meer dan 20 acteurs, soms een monoloog. Steeds weer gerealiseerd met een enthousiaste groep leden, die naast het acteren ook het decor, licht, grime, regie-assistentie, kleding en marketing verzorgen.

IMG_0879.jpg

Wat doet Toneelgroep Voorschoten nu eigenlijk?

Logischerwijs is het de bedoeling dat er toneelstukken (meer dan 1 bedrijf) en/of eenakters (bestaat uit 1 bedrijf) gespeeld worden. Maar daar gaat nog wel wat aan vooraf. Allereerst moet worden aangegeven wie er met het volgende stuk willen meedoen. Op basis van het aantal spelers begint een groepje samen met de regisseur stukken te lezen net zo lang totdat er een stuk gevonden wordt waar men enthousiast over is. Het gebeurt dan regelmatig, dat de regisseur het stuk nog gaat bewerken om er wat meer vaart in te krijgen of om het meer naar zijn idee te kunnen uitvoeren. Zodra het stuk klaar voor gebruik is, worden de spelers er bij gehaald en wordt het stuk een aantal keer gelezen, zodat de regisseur een idee krijgt wie welke rol moet gaan spelen. Na de rolverdeling wordt er weer gelezen, want een ieder moet het idee krijgen hoe zijn rol in elkaar zit. De speler wordt daarbij geholpen door de aanwijzingen van de regisseur. Daarna is het de bedoeling dat er daadwerkelijk gespeeld gaat worden en worden de scènes “gezet”. 

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan eens kijken bij één van onze repetities in het Cultureel Centrum. Het is wel verstandig om van tevoren even te mailen naar info@toneelgroepvoorschoten.nl.

 
Hans.jpg

Regisseur Hans Schipaanboord

Er is meer dan toneelspelen alleen…..

Bij toneelspelen heb je niet alleen acteurs nodig, maar ook mensen die achter de schermen werk verrichten. Zonder deze mensen, geen toneelstuk! 

Wie heb je nu nodig? Allereerst een regisseur. Binnen Toneelgroep Voorschoten hebben we daar Hans Schipaanboord voor. Hij doet dit al jaren met veel plezier voor ons. Hij wordt bijgestaan door een regieassistent die noteert bij de tekst de intonatie en waar een ieder in de scène moet staan, de zogenaamde regieaanwijzingen. Onmisbaar voor de regisseur, maar ook voor de spelers. 

Het decor moet ontworpen en gebouwd worden en de kleding bedacht en geregeld worden. Normaal krijgen we de opdracht om zelf te gaan zoeken naar kleding. Nu wordt er een voorstel gedaan en als je de kleding niet hebt, wordt er gezocht naar een oplossing. Normaliter heb je ook nog een souffleur nodig, maar meestal toch niet verstaan, gaan we de uitdaging aan om het zonder souffleur te doen! 

Licht en geluid is weer helemaal een vak apart. Allereerst wordt er samen met de regisseur muziek gezocht bij de diverse onderdelen van het stuk, zoals bijvoorbeeld de openingsscène, scènes tussendoor en niet te vergeten de slotscène. Vervolgens wordt er een lichtplan gemaakt. In feite komt het er op neer, dat er geen donkere vlekken op toneel mogen ontstaan, waardoor het lijkt dat de spelers onthoofd zijn. 

Zoals je ziet, zijn er nog aardig wat mensen bij betrokken en dan heb ik het nog niet eens gehad over de kaartverkoop, de catering, de pers, het bestuur van de toneelgroep, etc. Doordat we altijd tekort hebben aan mensen achter de schermen, doen we heel veel zelf. Heb je na het lezen van het stuk zoiets van: “Goh, laat mij maar eens wat doen achter de schermen…”, dan nodig ik je van harte uit om contact op te nemen met ons. Mail naar info@toneelgroepvoorschoten.nl voor meer info. 

Uiteraard ben je ook van harte welkom als je juist wel op het toneel wilt schitteren!